Agenda

Een gevuld programma

Op vaste tijden organiseren wij ledenavonden, publieke debatten en deelname aan acties, zoals demonstratie. Hieronder leest u wat, wanneer plaatsvindt. Ook ziet u welke activiteiten er de afgelopen maanden plaatsgevonden hebben.

VierdeGolf Cafe
de grote Weigering,

in gesprek met Marian Donner 

Haagweg 4 Leiden
15 februari

Tijd: 20:00 – 22:00
Inloop vanaf 19:30
Borrel na afloop
Toegang gratis – Donaties welkom!
Aanmelden via devierdegolf@protonmail.com


‘It’s easier to imagine the end of the world than the end of capitalism’ (Fredric Jameson)
Een beter milieu begint bij jezelf, duurzame leefstijltips van bekende Nederlanders en op overheidsadvies korter douchen in reactie op de stijgende energiekosten. We lijken hopeloos gevangen in kapitalistische ideologie. Waar een klein deel van de wereldbevolking extreem rijk wordt, ploeteren wij voort in een systeem met protocollen en regels. Wie niet mee kan is aangewezen op re-integratietrajecten en mindfulness, want in de maakbare samenleving ben je zelf verantwoordelijk om in het systeem te kunnen functioneren.

Wat zijn we blij met de komst van Marian Donner naar ons maandelijkse café. We gaan met haar in gesprek over haar nieuwste boek: De grote weigering. Donner fileert de kapitalistische ideologie en laat zien hoe deze niet alleen onze economie maar ook ons denken over het leven heeft gevormd. Ze onderzoekt wat vrijheid is en hoe we onszelf vrij(er) kunnen maken door nee te zeggen tegen systemen die mens, dier en de aarde uitputten. Weigeren mee te doen aan het ‘technologisch productieapparaat’, zoals de filosoof Marcuse deze systemen beschrijft. Deze weigering is een eerste stap om ruimte te maken voor nadenken over een andere wereld. Vrijheid gaat zodoende over verbeeldingskracht, het onszelf gunnen te geloven dat het anders kan.

Na een korte introductie van Marian Donner zullen we met haar verder praten over hoe we deze grote weigering vorm kunnen geven, welke voorbeelden van weigeren kennen we al of passen we zelf toe in ons leven? Wat maakt een weigering eigenlijk klein of groot? En hoe kan weigeren ons helpen te bouwen aan een betere wereld?


Naar aanleiding van het VierdeGolf Cafe
met Martijn van der Linden

Hoe kunnen we de groeiende ongelijkheid bestrijden en ons financiële systeem eerlijker maken?

Link naar de powerpoint (pdf) >>
Link naar de video >>


Eerdere activiteiten


VierdeGolf Cafe
met Martijn van der Linden

Hoe kunnen we de groeiende ongelijkheid bestrijden en ons financiële systeem eerlijker maken?

Aanmelden: devierdegolf@protonmail.comVierde Golf Cafe
met Robert Vernooy
naar aanleiding van zijn boek:

‘Van de weg naar de straat’


Hij neemt ons mee in de wereld van krijgskunst als levenskunst.Journalistiek in crisistijd

De Balie Amsterdam
26 november

Aanvang : 20.00 uur
Kijk op de website van de Balie voor kaartjes >>


Tijdens de coronapandemie had de media een centrale rol: het publiek informeren over het nog onbekende virus, wetenschappelijk onderzoek, wetgeving en politiek beleid. Maar door deze informatiestroom te publiceren, en door de paniek over het virus in de samenleving leek de ruimte voor media om kritisch te zijn steeds kleiner te worden. Inmiddels is het tijd voor reflectie. Wat is het spanningsveld tussen informeren en controleren? Welke gevolgen heeft een minder kritische journalistiek voor de rechtsstaat, en wet- en regelgeving? En wat moet de media anders doen bij een volgende crisis? Lees verder >>

Congres Pandemische Paraatheid

Driebergen – 9 september

Pandemische paraatheid. Reflectie en aanbevelingen na 2,5 jaar Corona.
Nu het eerste stof van de coronapandemie is neergedaald, is de tijd rijp om het gekozen COVID-19 beleid te evalueren. Dit doen we op vrijdag 9 september 2022 tijdens het congres Pandemische Paraatheid bij Atropia in Driebergen.

Programma

Dagvoorzitter Joep Stassen neemt ons tijdens het congres op verbindende en interactieve wijze mee om samen tot een antwoord te komen op de vraag: zijn we klaar voor een volgende pandemie? En wat is eigenlijk de rol van beleidsmakers, politiek, wetenschap, medici, ethici en juristen? Hoe is dit veranderd? Welke lessen kunnen we leren uit de afgelopen twee jaar?

We starten deze middag met een keynote van professor Rik Torfs, oud-rector van de Katholieke Universiteit Leuven en (kerk)jurist. In België is hij intensief betrokken geweest bij het coronadebat. Hij vertelt over wat hem is opgevallen in de afgelopen twee jaar in België, maar ook in Nederland. Hoe zou een academische discussie over pandemische paraatheid er volgens hem uit moeten zien? Wat is de rol van politiek, media en maatschappij?

Professor Torfs schetst een perspectief waarin we met elkaar tegenstellingen kunnen overbruggen, of ten minste draaglijk maken.
Daarna gaan we met elkaar in dialoog middels drie verschillende paneldiscussies, die elk een eigen thema behandelen: Wetenschap en Politiek, Wetenschap en Maatschappij en Wetenschap en Media.

Mona Keijzer sluit de middag af.

Bekijk de website voor meer informatie

25 augustus – Den Haag

Vierde Golf Cafe
met Ronald Meester
‘Wetenschap als religie
?’


Video opname Vierde Golf Dialoog Europese Digitale Identiteitsbewijs – dinsdag 5 juli

Bekijk de registratie van 5 juli in Pakhuis de Zwijger.


De sprekers waren o.a. Prof. Bart Jacobs, Dr. Tijmen Wisman, en Marie-José Hoefmans.

Lid worden van de nieuwsbrief van De Vierde Golf?   
Klik dan hier

Het Europese Digitale Identiteitsbewijs:gemak voor de burger of opstap naar de surveillance state?De EU ontwikkelt een Europees identiteitsbewijs. Deze vervanger van DigiD dient naast het ID als ‘wallet’ voor zaken als schooldiploma’s, bankgegevens, gezondheidsdate, vaccinaties ect. Je sluit er leningen mee af of logt er veilig mee in bij platformen als Facebook.

De beloften zijn gemak voor overheden, bedrijven en burgers, die bovendien meer controle zouden krijgen over eigen data. Maar privacywaakhonden waarschuwen dat het eID drempels opwerpt voor participatie in de samenleving. Gaan we met het eID richting surveillance staat en een sociaal kredietsysteem naar Chinese snit? Welke eisen moeten we stellen aan de invoering? 

Kom je ook? Laat je gedachten hierover horen in Pakhuis de Zwijger!


Sprekers, o.a Prof. Bart Jacobs, hoogleraar Security, privacy en identity aan de Radboud Universiteit Nijmegen, lid KNAW en betrokken bij de ‘European Digital Identity Wallet’
Dr. Tijmen Wisman, privacyjurist en universitair docent bij de Vrije Universiteit Amsterdam, Voorzitter van het Platform Burgerrechten
Marie-José Hoefmans, CEO en Co-founder van de data-coöperatie Schluss. Schluss wil de zeggenschap over persoonlijke data teruggeven aan het individu.
DE VIERDE GOLF streeft naar een crisisbestendige democratische rechtsstaat die de fundamentele rechten en vrijheden van burgers vooropstelt. Dat doen we door de democratie opnieuw te denken en te doen, in de vorm van dialoog en actie.