Nieuws / activiteit

Vierde Golf Café 11 april 2024: Basisinkomen: Basisvrijheid of basiscontrole?

Het basisinkomen, een vast maandbedrag dat hoog genoeg is om van te leven, werd ooit breed gezien als dé manier om bestaanszekerheid te garanderen zonder overdreven staatscontrole. In Nederland staan veel politiek linkse partijen open voor een vorm van basisinkomen, maar daarnaast zijn er ook opvallend veel ‘grootkapitalistische’ voorstanders.

Wie zou er vooral profiteren van een basisinkomen? Kan invoering van een basisinkomen leiden tot nieuwe vormen van controle door overheden en bedrijven op ons doen en laten? Of is er een vorm te bedenken waarin het vooral zal bijdragen aan een crisisbestendige democratie?

Onder leiding van Ingrid Hoofd (Universitair docent geesteswetenschappen) gaan we over deze en andere vragen in gesprek met Irene van Staveren (Hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie), Hilde Latour (bestuurslid Vereniging Basisinkomen) en Tom van Lamoen (Partijleider Libertaire Partij en raadslid Amersfoort).

Datum: Donderdagavond 11 april 2024

Aanvang: 20.00, inloop vanaf 19:30
Afsluiting: 22.00
Locatie: Kriekenpitplein 1, 3584 EC Utrecht
https://www.uu.nl/auditorium
Kosten: Toegang gratis – Donaties welkom!
Interessant? Aanmelden via redactie@vierdegolf.org

Pamflet: Basisinkomen: Basisvrijheid of basiscontrole