Nieuws / activiteit

De Grote Weigering

De grote weigering,
in gesprek met Marian Donner 

Haagweg 4 Leiden
15 februari

Tijd: 20:00 – 22:00
Inloop vanaf 19:30
Borrel na afloop
Toegang gratis – Donaties welkom!
Aanmelden via devierdegolf@protonmail.com


‘It’s easier to imagine the end of the world than the end of capitalism’ (Fredric Jameson)
Een beter milieu begint bij jezelf, duurzame leefstijltips van bekende Nederlanders en op overheidsadvies korter douchen in reactie op de stijgende energiekosten. We lijken hopeloos gevangen in kapitalistische ideologie. Waar een klein deel van de wereldbevolking extreem rijk wordt, ploeteren wij voort in een systeem met protocollen en regels. Wie niet mee kan is aangewezen op re-integratietrajecten en mindfulness, want in de maakbare samenleving ben je zelf verantwoordelijk om in het systeem te kunnen functioneren.

We zijn blij met de komst van Marian Donner naar ons maandelijkse café. We gaan met haar in gesprek over haar nieuwste boek: De grote weigering. Donner fileert de kapitalistische ideologie en laat zien hoe deze niet alleen onze economie maar ook ons denken over het leven heeft gevormd. Ze onderzoekt wat vrijheid is en hoe we onszelf vrij(er) kunnen maken door nee te zeggen tegen systemen die mens, dier en de aarde uitputten. Weigeren mee te doen aan het ‘technologisch productieapparaat’, zoals de filosoof Marcuse deze systemen beschrijft. Deze weigering is een eerste stap om ruimte te maken voor nadenken over een andere wereld. Vrijheid gaat zodoende over verbeeldingskracht, het onszelf gunnen te geloven dat het anders kan.

Na een korte introductie door Marian Donner zullen we met haar verder praten over hoe we deze grote weigering vorm kunnen geven, welke voorbeelden van weigeren kennen we al of passen we zelf toe in ons leven? Wat maakt een weigering eigenlijk klein of groot? En hoe kan weigeren ons helpen te bouwen aan een betere wereld?